dimarts, 16 de febrer de 2016

ROALD DAHL, 100 ANYS

El 2016 es compleixen 100 anys del naixement de l'autor gal·lès Roald Dahl, famós com a escriptor per a nens i adults.
Per celebrar aquesta efemèride, a l'escola ens hem proposat de portar a terme diferents activitats amb els nostres alumnes, per tal de llegir i conèixer aquest gran autor de la literatura infantil i juvenil i d'obres tan populars i conegudes com: Charlie i la fàbrica de xocolata, Matilda, Les bruixes, Agu Trot, etc.
Les obres de Dahl per a nens sovint estan enfocades des del punt de vista d'un nen. Solen sortir-hi "dolents" adults que odien i maltracten els nens, però també almenys un adult "bo" per a contrarestar els dolents.


Va néixer el 13 de setembre de 1916 al poble de Llandaff, prop de la ciutat anglesa de Cardiff (Gal·les, Anglaterra). Va estudiar en internats anglesos i en un d'ells  sovint convidaven els alumnes a fer un tast de xocolatines perquè la companyia que les fabricava volia conèixer l'opinió dels futurs consumidors. Aquest fet va servir d'inspiració a l'hora d'escriure Charlie i la fàbrica de xocolata.

Als vint-i-dos anys va començar a treballar per a la companyia petroliera Shell Oil a Tanzània (Àfrica). En esclatar la Segona Guerra Mundial es va unir a les forces aèries britàniques com a pilot de caça. Un accident aeri li va produir greus ferides i va estar a punt de morir.

El primer que va escriure van ser articles per a revistes. Més endavant, va publicar novel·les i contes per a adults, abans de començar a crear històries per als seus fills. El 1964 va publicar Charlie i la fàbrica de xocolata, que va tenir un gran èxit. 

Va morir el 23 de novembre de 1990.

Sabies que...


...era molt alt, feia 2 metres d'alçada
...els pares de Roald Dahl es deien Harald i Sofie Magdalene, i que procedien de Noruega?
...li van posar el nom de Roald com a homenatge a l'explorador polar Roald Amundsen?
 ... el seu color favorit era el groc, sempre escrivia les seves històries en papers d'aquest color.
...que la gran majoria de les il·lustracions dels llibres de Dahl són de Quentin Blake?   
... va escriure 17 contes infantils, dels quals 7 es van adaptar al cinema i 2 al teatre
... alguns dels seus autors favorits eren: Rudyard Kipling, Charles Dickens i William Makepeace Thackeray.
...la darrera adaptació al cinema de Charlie i la fàbrica de xocolata la va dirigir Tim Burton i que l'actor que fa de Willy Wonka és Johnny Depp? 
...parlava 3 idiomes: noruec, anglès i el suahili que va aprendre durant el temps que va viure a Tanzània  
...es va inventar un idioma, el Gobblefunk, llenguatge que va crear per al llibre "El gran amic gegant". Consta de 283 paraules com Trogglehumper, Frothbuggling o Jumpsquiffling